ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
08 Jan.

Μετά το βινύλιο, επιστρέφει και η κασέτα;

Από όλα τα στατιστικά που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες των ανασκοπήσεων, σίγουρα την μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η άνοδος που σημείωσαν οι πωλήσεις της κασέτας μέσα στο 2017 στην Αμερική. Και δεν μιλάμε για άνοδο μερικών δεκαδικών ψηφίων, αλλά για ένα διόλου ευκαταφρόνητο 35% σε σχέση με το 2016. Έτσι από 129.000 αντίτυπα που είχαν πωληθεί πρόπερσι, ο αριθμός των περσινών πωλήσεων ανέβηκε στις 174.000.

Οι πωλήσεις σε απόλυτα νούμερα ίσως δεν προκαλούν εντυπωσιασμό, αλλά αν κρίνουμε από τα βινύλια, ίσως η χρονιά που έφυγε να είναι η αρχή μιας αντεπίθεσης του ξεχασμένου αυτού μέσου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κυρίαρχη τάση της νοσταλγίας που επικρατεί στα mainstream media. Σειρές όπως το Stranger Things ή ταινίες όπως το Guardians Of The Galaxy προβάλουν τη χρήση της κασέτας και σίγουρα φέρνουν στη θύμηση όμορφες αναμνήσεις σε όσους προλάβαμε να ζήσουμε τη χρήση της.

Οι παραπάνω αναφορές επίσης, δεν έγιναν διόλου τυχαία, καθώς οι πωλήσεις των soundtrack των δύο ταινιών Guardians Of The Galaxy αποτέλεσαν το 22% του συνόλου των πωλήσεων κασέτας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αυτό της πρώτης σεζόν του Stranger Things ακολούθησε από κοντά. Επίσης καλές πωλήσεις σημείωσαν το ‘The Eminem Show’ αλλά και το ‘Nevermind’ των Nirvana. Μάλιστα ο δίσκος του Eminem επανακυκλοφόρησε πρόσφατα σε κασέτα, για την επέτειο της κυκλοφορίας του… ή γιατί ίσως κάποιος παραγωγός ήταν εξαιρετικά διορατικός.

Αναμένουμε λοιπόν τις πωλήσεις της φετινής χρονιάς, για να δούμε αν η κασέτα επιστρέφει για τα καλά, ή αν ότι συνέβη το 2017 ήταν μια μικρή τρέλα που πέρασε.

Πηγή: www. straightonmusic.com