ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
05 Apr.

Σαν σήμερα 27 χρόνια πριν έφυγε ο Kurt Cobain

Σαν σήμερα, πριν από 27 χρόνια, φεύγει από τη ζωή, ο Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και frontman των Νirvana, Kurt Cobain, σε ηλικια 27 ετων. ‘Αρχισε να μαθαίνει κιθάρα στα δεκατέσσερα του χρόνια. Στο γυμνάσιο γνώρισε τον Kris Novoselic (μπασο) και δημιούργησαν τους Nirvana το 1987. Το 1990 ενσωματώθηκε και ο ντραμερ Dave Grohl. Γνώρισαν επιτυχία με το δεύτερο στούντιο αλμπουμ τους με τιτλο “Nevermind” (1991). Ο Cobain θεωρείται ο κυρίως εκφραστής της “Generation X” και ενας απο τους σημαντικότερους  δημιουργούς της γενιάς του. Οι πωλήσεις των τριών άλμπουμ του γκρουπ  μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Στη σύντομη καριέρα τους κέρδισαν ενα American Music Award, ενα Brit Award, ενα Grammy Award και πέντε MTV Video Awards.

Στις 5 του Απρίλη του 1994, στον ξενώνα πίσω από το σπίτι του στο Seattle, υλοποίησε τελικά την ιδέα με την οποία φλέρταρε καιρό. Τοποθέτησε ένα κυνηγετικό όπλο στο στόμα και πυροβόλησε, σκοτώνοντας ακαριαία τον εαυτό του. Το σώμα του, ανακαλύφθηκε τρεις μέρες αργότερα, από έναν τεχνικό που είχε πάει στην κατοικία, ώστε να τοποθετήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο τραγουδιστής, είχε αφήσει πίσω ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων πως: «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, σε συνδυασμό με το γράψιμο και το διάβασμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Μπορεί να έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έδωσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 27 χρονών, ωστόσο η επιρροή που ασκεί είναι ακόμα σημαντική. Η προσωπικότητα του στάθηκε σε πολλά σημεία μπροστά και πέρα από την εποχή του. Είχε μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για τα δικαιώματα των gay, την ομοφοβία και τον σεξισμό. Κάποτε είχε αναφέρει ότι θα ευχόταν να ήταν gay για να προκαλεί διαρκώς τους συντηρητικούς, ενώ πολλές φορές ντυνόταν με φορέματα για να καταπολεμήσει τον σεξισμό. Είμαι αηδιασμένος με την απάθεια της γενιάς μου. Είμαι αηδιασμένος που δεν αντιδρούμε στον ρατσιμό, τον σεξισμό και όλα τα άλλα που μας έχουν καθηλώσει για χρόνια και προκαλούν τις ίδιες συμπεριφορές που γίνονται πρώτο θέμα στα περιοδικά και τις τηλεοράσεις τους”, έλεγε χαρακτηριστικά.