ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
09 Jan.

Χρόνια Πολλά στον Γιώργο Θεοφάνους!

Ο Γιώργος Θεοφάνους  γεννήθηκε σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου το 1968 στην Λάρνακα.

Έχει σπουδάσει στο Εθνικό Ωδείο στην Κύπρο και στο Berklee College of Music στις ΗΠΑ.

Είναι συνθέτης-στιχουργός και συγγραφέας.

Είναι πατέρας 4 παιδιών και πρέσβης καλής θέλησης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hope for Children με ενεργό ρόλο από το 2009.

Από το 1989 βρίσκεται ενεργά στη δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με τους εξής καλλιτέχνες: Μαρινέλλα, Νανά Μούσχουρη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Αλκιστη Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Αντώνης Βαρδής, Νατάσα Θεοδωρίδου, Νίκος Βέρτης, Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Χρήστος Δάντης, Ελένη Δήμου, Κώστας Μακεδόνας, Δήμος Αναστασιάδης, Αngie, Νίκος Νομικός, Ευρυδίκη, Μαντώ, Γιάννης Σαββιδάκης, Πέτρος Γαιτάνος, Πασχάλης, Κωνσταντίνος Αργυρός, Λούκας Γιώρκας, Νικόλας Μεταξάς, ΒΟ, Στέλιος Ρόκκος,Διονύσης Σχοινάς, Θάνος Καλλίρης, Πέτρος Ίμβριος, Αμαρυλλίς, Στέλιος Διονυσίου, Ναυσικά, Αντρέας Έκτορας, Αντρέας Λέοντας, Ίαν Στρατής, Νίκος Μακρόπουλος, ΝΙΒΟ, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρίνα Βερζανλή, Άλεξ Παναγή, Γιώργος Τσουρής, Μαριάμ Γεωργίου, Αλέξανδρος Νότας, Σταύρος Κωνσταντίνου, Βαγγέλης Δρούζας, Γιάννης Τάσσιος, Βαλάντης, Αντζελα Δημητρίου, Αντύπας, Βασίλης Καρράς, Πέγκυ Ζήνα, Καίτη Γαρμπή, Στέλλα Καλλή, Πάολα καθώς και με τους Οne, τα Κόκκινα Χαλιά και τους TAG boybands/groups ο οποίος και είχε δημιουργήσει.

Έχει πολλές διακρίσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα για την συνολική προσφορά του μέσα από το συνθετικό του έργο. Είναι συγγραφέας και έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα “Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ” με τους Σύγχρονους Ορίζοντες και την σειρά νεανικής λογοτεχνίας ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (7 βιβλία) από τις εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ.

Έχει στο ενεργητικό του πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους (“Αισθήσεις” με τη Μαντώ, “Καρδιά μου, μην ανησυχείς” και “Μια αναπνοή” με τον Αντώνη Ρέμο, “Στα υπόγεια είναι η θέα” και “Ο δικός μου ο δρόμος” με τον Πασχάλη Τερζή, “Τόση αγάπη πώς να χαθεί” με τη Νατάσσα Θεοδωρίδου, “Νόημα” με την Πέγκυ Ζήνα, “Κάνε στην άκρη” με την Άντζελα Δημητρίου, “Έχω τόσα να σου πω” με τους One, με την Μαρινέλλα “Τίποτα δε γίνεται τυχαία” κ.α.

Έγραψε μουσική στις εξής θεατρικές παραστάσεις: Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ(Θ.Ο.Κ 1987), ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ(Θ.Ο.Κ 1995), Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ(Θ.Ο.Κ 1995), ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ(ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1996), ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΟΝ ΑΓΟΥΣΤΟ(ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 2004), ΑΡΑ ΜΑΡΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ(ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΤΣΙΩΝ 2015), ΗΡΑΚΛΗΣ(ΠΑΝΘΕΟΝ 2015), TERATA-The musical(ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 2017).

Το 1992 με το τραγούδι ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ, το 1994 με το τραγούδι ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΙ ΕΓΩ και τα δύο με την Ευρυδίκη και το 2002 εκπροσώπησε την Κύπρο στη Eurovision με το τραγούδι «Gimme», που ερμήνευσαν οι One.

Το φθινόπωρο του 2008 παρουσίασε στην Τάφρο Ντ’ Αβίλα της Λευκωσίας , τη μουσική παράσταση “Τραγουδώ το νησί μου”, με μελοποιημένα ποιήματα για την Κύπρο από την αρχαιότητα έως σήμερα («Διγενή και Χάρονος πάλη», «Αροδαφνούσα», «Το γράμμα και η οδός», «Άδεια θρανία», «Σήμερον που σ’ αντίκρισα», «Χαίρε Κύπρος», «Ο ήλιος της αυλής μας» κ.α.). Συμμετείχαν η Μαρινέλλα, ο Αντώνης Ρέμος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, καθώς επίσης, ο Άλεξ Παναγή, ο Γιωργής Τσουρής και η Μάριαμ Βενιζέλου. Η παράσταση παρουσιάστηκε και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού της Αθήνας, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, όπου ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ στην Κύπρο, τον Μάρτιο του 2014.

Έχει γράψει επίσης μουσική για τον κινηματογράφο στην ταινία WITHOUT BORDERS, μια ελληνοαμερικανική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Γκαιτατζή με τους Γιώργο Χωραφά και Γιώργο Βογιατζή η οποίο κέρδισε το βραβείο κοινού, στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λος Άντζελες το 2010.

Στις 29 Μαρτίου του 2015, κυκλοφόρησε στην Κύπρο το άλμπουμ Χοές, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων (1955 – 2015) από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959). Το άλμπουμ περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα για τους ήρωες της ΕΟΚΑ από την ποιήτρια και πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κλαίρη Αγγελίδου. Συμμετείχαν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δήμος Αναστασιάδης, καθώς επίσης, ο Γιωργής Τσουρής στις αφηγήσεις, ο μονωδός Ευάγγελος Δρούζας και η Μαρίνα Βερζανλή. Η παρουσίαση του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας, υπό την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στις 27 Μαρτίου 2015.

Το 2016 δημιούργησε και παρουσίασε το νεο παιδικό τάλεντ σόου Junior Music Stars από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Έχει γράψει επίσης μουσική για τον κινηματογράφο στην ταινία WITHOUT BORDERS, μια ελληνοαμερικανική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Γκαιτατζή με τους Γιώργο Χωραφά και Γιώργο Βογιατζή η οποίο κέρδισε το βραβείο κοινού, στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λος Άντζελες το 2010.

Το 2010 ιδρύει το ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ-Γιώργος Θεοφάνους στην Ελλάδα και την Κύπρο, ένα καλλιτεχνικό μουσικό πολυχώρο για παιδιά.

Το 2017 εκλέγεται πρόεδρος του ΣΩΜΣΕ(Σωματείο Συνθετών/Στιχουργών Ελλάδος)

Πηγή: el.wikipedia.org