ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
04 Dec.

33 χρόνια “Last Christmas” – Η ιστορία του τραγουδιού!

Όταν το 1984 οι Wham είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το Last Christmas, σίγουρα ο George Michael δεν φανταζόταν ότι στα 21 του μόλις χρόνια είχε γράψει ένα τραγούδι που θα γινόταν μια διαχρονική παγκόσμια επιτυχία! Αυτό βέβαια είναι και το όνειρο του κάθε καλλιτέχνη. Όμως τι γνωρίζουμε ή τι θυμόμαστε για αυτό το τραγούδι που μας συνοδεύει τα Χριστούγεννα τα τελευταία 30 χρόνια;

Το Last Christmas κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου του 1984 ως B-SIDE του «Everything She Wants». Στην ουσία ήταν ένα double A-Side single και βγήκε μετά από τις πιέσεις της δισκογραφικής εταιρίας η οποία ήθελε να βγάλει ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην αγορά. Φήμες θέλουν το Last Christmas να ήταν ένα τραγούδι που το είχε έτοιμο ο George Michael με τίτλο «Last Easter» και με κάποιες αλλαγές από πασχαλιάτικο να το έκανε χριστουγεννιάτικο. Αυτές οι φήμες όμως δεν επαληθεύτηκαν ποτέ μιας που ούτε η δισκογραφική, ούτε ο George Michael βγήκαν ποτέ να το διαψεύσουν.

Το Last Christmas είναι μέχρι σήμερα το πιο εμπορικό και πετυχημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών χωρίς να έχει καταφέρει να φτάσει τότε στο No.1 των βρετανικών charts και ο λόγος ήταν το «Do They know It’s Christmas» των Band Aid όπου συμμετείχε και ο George Michael. Έμεινε για πολλές εβδομάδες στο No.2 όμως από το 1984 μέχρι και σήμερα εξασφαλίζει την είσοδό του στα charts όλου του κόσμου την περίοδο των Χριστουγέννων.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του Last Christmas υπήρξε μια διαμάχη με τον Barry Manilow λόγου της ομοιότητας με το τραγούδι του  «Can’tSmile Without You», η οποία όμως λύθηκε εκτός δικαστηρίων. Η συμφωνία που πάρθηκε από τις δυο πλευρές ήταν να δοθούν τα έσοδα της πρώτης χρονιάς κυκλοφορίας του τραγουδιού στην φιλανθρωπική οργάνωση Band Aid. Το ποσό που εισπράχτηκε την πρώτη χρονιά είναι άγνωστο όμως οι πωλήσεις του Last Christmas μόνο στην Μεγάλη Βρετανία είχε ξεπεράσει τις 1,4 εκατομμύρια πωλήσεις την πρώτη χρονιά!

Και πάμε στο περιβόητο video-clip το οποίο είχε γίνει το όνειρο κάθε παρέας: Χριστούγεννα με ενοικιαζόμενο σπίτι μέσα στα χιόνια με τους καλύτερους σου φίλους στις Άλπεις της Ελβετίας! Εκεί γυρίστηκε το video-clip και το κόστος του λίγο ξεπέρασε τότε τις 60.000 αγγλικές λίρες! Σήμερα το Last Christmas είναι πλέον ένα κλασσικό τραγούδι και είτε το θέλουμε, είτε όχι δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς να το ακούσουμε έστω και μια φορά. Αν και τραγούδι των Wham, τα δικαιώματά του πάνε εξ’ ολοκλήρου στον George Michael και παρόλο που έχει γράψει πολλές επιτυχίες θα μπορούσε άνετα να ζήσει ΜΟΝΟ με τα έσοδα αυτού του τραγουδιού!

Πηγή: www.ekriti.gr