ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
01 Dec.

4 ελληνικά τραγούδια κατά του AIDS!

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, την ενημέρωση κατά του ιού HIV, την αλληλεγγύη στους οροθετικούς και την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της νόσου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, λοιπόν, ακούμε τέσσερα ελληνικά τραγούδια που γράφτηκαν με στόχο να περάσουν ανάλογα μηνύματα, μαζί με λίγα λόγια σχετικά με τη δημιουργία τους.

Demy – Ρόδινο Όνειρο

Μουσική: Κριστιάν Eφραιμίδης, Απόστολος Vidos – Στίχοι: Κριστιάν Eφραιμίδης

«Είναι τιμή μου να είμαι η πρέσβειρα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και που αυτός ο οργανισμός με την τόσο μεγάλη δράση, μου εμπιστεύεται την επίσημη φωνή για την καμπάνια Getting2Zero και τα μηνύματα ζωής που αφορούν στην ενημέρωση και πρόληψη απέναντι στον ιό του HIV/AIDS. Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, στόχος η ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση των μολύνσεων, η μείωση των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους στον HIV, η εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος οροθετικών ατόμων. Πια, υπάρχει η γνώση, υπάρχει η ευαισθητοποίηση και τα μέσα έγκαιρης διάγνωσης και κυρίως πρόληψης, ας βοηθήσουμε να μειωθούν οι νέες λοιμώξεις από τον ιό. Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις. Μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS. Γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται και πώς δεν μεταδίδεται. Μηδενίζουμε τις διακρίσεις».

Ευστάθιος Δράκος, FT Μόνιμος Κάτοικος, Μαρία Καρέτσου – Όπως Τότε

Μουσική & Στίχοι: Ευστάθιος Δράκος

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μέσα από το τραγούδι του Ευστάθιου Δράκου «Όπως τότε» περνάει το μήνυμα ότι όλα έχουν αλλάξει. Το συχνό test, η έγκυρη θεραπεία και η προφύλαξη μπορούν να δώσουν τέλος στον HIV. Για τη μεγάλη αυτή καμπάνια, ο Ευστάθιος Δράκος, μέλος του συγκροτήματος Minor Project, έγραψε ένα τραγούδι σε ερμηνεία του ίδιου, της Μαρίας Καρέτσου και του Μόνιμου Κάτοικου. Για τις ανάγκες του βίντεο κλιπ συνεργάστηκαν πάνω από 30 εθελοντές του Συλλόγου «Θετική Φωνή» και πρόσωπα από το χώρο της μουσικής και του θεάματος (Νίκος Ψαρράς, Άλεξ Οικονόμου, Άλεξ Κάβδας, Χρήστος Μπέτας, Ειρήνη Χατζηνικολάου, Φαίη Δουγαλή).

Onirama – Οι φόβοι του πρίγκιπα

Στίχοι: Θοδωρής Μαραντίνης – Μουσική: Onirama

Όταν έγραψαν το τραγούδι αυτό, οι Onirama & ο Θοδωρής Μαραντίνης ήρθαν σε συμφωνία με το περιοδικό «Down Town», που κυκλοφόρησε το «Naked issue», ένα τεύχος αφιερωμένο στον αγώνα κατά του Aids.

Στο εν λόγω τεύχος περισσότεροι από 100 Έλληνες εμφανίστηκαν γυμνοί απέναντι στο φακό, θέλοντας να δείξουν συμβολικά ότι ο άνθρωπος είναι γυμνός απέναντι στην ασθένεια. Πρόκειται για πρόσωπα γνωστά από την τηλεόραση, το θέατρο, τη μουσική, την πολιτική και τον αθλητισμό, τα οποία φωτογράφισε ο Βαγγέλης Κύρης.

Το «Naked issue» του Down Town συνοδεύτηκε από το video clip με πρωταγωνιστές 40 διάσημους Έλληνες υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Ρήγου. Μέρος των εσόδων από την κυκλοφορία του «Γυμνού τεύχους» του Down Town με δώρο το video clip του τραγουδιού «Οι φόβοι του πρίγκιπα – Ένα Εμείς»  δόθηκαν στον αγώνα κατά του Aids.

Slavi Trifonov & Έλενα Παραρίζου – Why

Η Έλενα Παπαρίζου ερμηνεύει ένα τραγούδι που έγραψε για το AIDS και σημειώνει: «Έγραψα αυτό το τραγούδι πριν από πάρα πολλά χρόνια… Το «Why?» είναι επί εποχής Antique και γράφτηκε σε μια περίοδο που έγραφα πολλούς μονολόγους και διαλόγους στο θέατρο και μετά από κάποια χρόνια έγινε τραγούδι. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν άνθρωπο ο οποίος μιλάει στον εαυτό του, που δε μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει ότι έχει HIV».

Πηγή: www.ogdoo.gr