ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
16 May.

Αφιέρωμα Eurovision: Το Super Μix, η αποψινή εκπομπή και ενδιαφέροντα trivia

Σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου 2020, υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαγόταν  ο Τελικός του 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.  Ο SUPER FM μπαίνει στο ρυθμό της Eurovision με το ειδικό “EUROVISION SUPER MIX”. O Ζήνωνας Ζιντίλης δημιούργησε μία ιδιαίτερη playlist με 65 τραγούδια από τα 65 χρόνια του μουσικού θεσμού. Οι νικητές, τα δημοφιλέστερα τραγούδια και μερικές από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές και κυπριακές συμμετοχές. Σε ένα τρίωρο non-stop mix, από τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ αφιερωμένο στους λάτρεις του Διαγωνισμού, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Αργότερα στις 10 το βράδυ οι κρατικές τηλεοράσεις μέλη της EBU θα μεταδώσουν τη δίωρη εκπομπή με τίτλο «Europe Shine a Light», με τίτλο εμπνευσμένο από το νικητήριο τραγούδι της Μεγάλης Βρετανίας και της Katrina «Love Shine A Light» στη Eurovision του 1997, θα αντικαταστήσει φέτος τον μεγάλο τελικό της Eurovision. Από το Studio 21 του Hilversum οι Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 και 2007) και Jan Smit, οι Ολλανδοί παρουσιαστές της φετινής Eurovision, θα μας παρουσιάσουν αποσπάσματα από τα 41 video clips, θα σχολιάσουν εναλλακτικά προσωπικά «postcards», θα ακούσουν μαζί μας μηνύματα ελπίδας από όλους τους φετινούς συμμετέχοντες, θα αναζητήσουν σε όλη την Ευρώπη παλιούς σταρ της Eurovision και θα «φωτίσουν» μοναδικά με ένα τραγούδι την Ευρώπη και την ελπίδα μας για το μέλλον, με τη συμμετοχή όλων!

Με μια κληρονομιά που ξεπερνά τις έξι δεκαετίες, η οποία απέφερε εκατοντάδες ώρες ζωντανής τηλεόρασης και πάνω από 1.500 τραγούδια από περίπου 50 χώρες, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια βραδιά που ενώνει τους λαούς της Ευρώπης και αποτελεί σύμφωνα και με το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Guinness τον μεγαλύτερος ετήσιος, τηλεοπτικός διαγωνισμός μουσικής.

Ξέρατε ότι;

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ξεκίνησε μόνο με 7 χώρες να παίρνουν μέρος το 1956. Ήταν ο μοναδικός διαγωνισμός με 2 διαγωνιζόμενα τραγούδια ανά χώρα. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, περισσότερες χώρες ήθελαν να ενταχθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Το 1993 και το 1994, συμμετείχαν 25 χώρες (οι περισσότερες μέχρι τότε). Το 1996, διοργανώθηκε προκριματικός αγώνας για τη μείωση του αριθμού των 29 συμμετεχόντων σε 23, ενώ η χώρα υποδοχής η Νορβηγία προκρίθηκε αυτόματα για συμμετοχή στο διαγωνισμό ως η 24η χώρα.

Το 2004 εισήχθη στο θεσμό ο πρώτος ημιτελικός. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον οδήγησε στην εισαγωγή ενός δεύτερου ημιτελικού το 2008. Ως αποτέλεσμα, το 2008 είδαμε για πρώτη φορά τον αριθμό ρεκόρ 43 χωρών που έλαβαν επίσημα μέρος σε μια διοργάνωση.

Ο Johnny Logan έχει κερδίσει το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 3 φορές. Το 1980 και το 1987 εκπροσώπησε την Ιρλανδία ως ερμηνευτής και κέρδισε και τις δύο φορές, με το “Hold Me Now” και “What’s Another Year” αντίστοιχα, ενώ το 1992 έγραψε τη νικητήρια συμμετοχή της Linda Martin, “Why Me?”.

Πάνω από 1.500 τραγούδια έχουν παρουσιαστεί στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (δεν περιλαμβάνονται τα 7 τραγούδια που δεν κατάφεραν προκριθούν στον τελικό το 1996). Το 2006, ο εκπρόσωπος της Ιρλανδίας, Brian Kennedy κατέθεσε την 1.000η συμμετοχή στο διαγωνισμό, με τον τίτλο “Every Song is a Cry for Love”. Αν ακούγατε όλα τα τραγούδια χωρίς διάλειμμα, θα καταναλώνατε σχεδόν 72 ώρες.

Η Κύπρος έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 36 φορές από τότε που έκανε το ντεμπούτο της το 1981. Η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου ήταν με το συγκρότημα Island, που τερμάτισε στην έκτη θέση. Το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας στον διαγωνισμό είναι η δεύτερη θέση, που επιτεύχθηκε από την Ελένη Φουρέιρα το 2018.

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 40 φορές από το 1974. Το ντεμπούτο της το έκανε με την Μαρινέλλα και το «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου». Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με το «My Number One» της Έλενας Παπαρίζου ενώ δεν έχει τερματίσει ποτέ τελευταία στον διαγωνισμό.

Με 7 νίκες, η Ιρλανδία είναι η χώρα με τα περισσότερα τρόπαια στο διαγωνισμό. Η Σουηδία έχει κερδίσει το διαγωνισμό 6 φορές, ενώ το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κερδίσει 5 φορές.

Η Νορβηγία είναι η χώρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πίνακα αποτελεσμάτων έχοντας κερδίσει την τελευταία θέση 11 φορές. Οι ατυχείς συμμετοχές της, έλαβαν χώρα τις χρονιές: 1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1990, 1997, 2001, 2004 και στον Μεγάλο Τελικό του 2012. Ωστόσο, έχει κερδίσει 3 φορές την πρώτη θέση, το 1985, 1995 και 2009.

Παρόλο που ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε 64 φορές μέχρι τώρα, έχει 67 νικητές. Το 1969, 4 χώρες ισοβάθμησαν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Έχοντας έλλειψη κανόνων για την επίλυση περιπτώσεων  ισοπαλίας, η EBU έπρεπε να δηλώσει και τους 4 διαγωνιζόμενους ως νικητές. Ευτυχώς, οι κανόνες ισοπαλίας εισήχθησαν λίγο μετά.

Το συγκρότημα των ABBA είναι το πιο επιτυχημένο σχήμα που έχει κερδίσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το σουηδικό pop group κέρδισε το διαγωνισμό το 1974 με το “Waterloo” και έκτοτε γνώρισε εκπληκτική παγκόσμια επιτυχία, ακόμα και μετά την επίσημη διάλυση τους το 1983.

Το πιο πολύ-διασκευασμένο τραγούδι του διαγωνισμού είναι το “Nel Blu Di Pinto Di Blu” του Domenico Mudugno, επίσης γνωστό και ως “Volare”. Το τραγούδι έχει διασκευαστεί από διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Dean Martin, ο Cliff Richard, ο David Bowie και πολλά άλλα. Είναι ισως το πιο γνωστό τραγούδι της Eurovision που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί ότι ξεκίνησε από τον διαγωνισμό. Δεν είχε κερδίσει μάλιστα αφού εκπροσωπώντας την Ιταλία, τερμάτισε 3ο το 1958.

Μέχρι το 1998, κάθε καλλιτέχνης υποστηριζόταν από μια ζωντανή ορχήστρα και κάθε χώρα έφερε τον δικό της μαέστρο. Ο Noel Kelehan διεύθυνε την ορχήστρα 5 νικητών, το 1980, το 1987, το 1992, το 1993 και το 1996. Ο Ολλανδός μαέστρος Dolf van der Linde διεύθυνε για 7 χώρες -αριθμός ρεκόρ-: το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Το 2001, σημειώθηκε το μεγαλύτερο κοινό που παρακολούθησε ποτέ τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Σχεδόν 38.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο στάδιο Parken της Κοπεγχάγης για να παρακολουθήσουν την πρώτη νίκη της Εσθονίας.

Ο Γερμανός τραγουδοποιός και συνθέτης Ralph Siegel είναι ένας πραγματικός Eurovision-addict. Συμμετείχε στο διαγωνισμό 22 φορές. Η 22η συμμετοχή του ήταν το 2017, έχοντας γράψει το τραγούδι για τον Άγιο Μαρίνο. Κέρδισε μια φορά, το 1982, για λογαριασμό της χώρας του, με το διάσημο “Ein Bißchen Frieden” της Nicole.

Όσο για το πιο αδικημένο τραγούδι του θεσμού, φυσικά δεν υπάρχουν στοιχεία αφού μόνο υποκειμενικό θα ήταν το κριτήριο. Εμείς θα λέγαμε πως, εκτός από τη δική μας Eleni Foureira και το Fuego, το καλύτερο ίσως κομμάτι που συμμετείχε αλλά δεν κέρδισε τον διαγωνισμό ήταν η συμμετοχή της Ιταλίας το 2015 με τους Il Volo.

Συντονιστείτε 18:00 – 21:00 στον Super FM και απολαύστε απενοχοποιημένα μερικά από τα δημοφιλέστερα και καλύτερα στην ιστορία του θεσμού. 65 τραγούδια για τα 65 χρόνια του Διαγωνισμού non-stop όπως τα διάλεξε ο Ζήνωνας Ζιντίλης.