ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
|
25 Feb.

Χρόνια Πολλά Ευρυδίκη!

Η Ευρυδίκη γεννήθηκε σαν σήμερα στις 25 Φεβρουαρίου το 1968 στη Λεμεσό της Κύπρου και μεγάλωσε στη Λευκωσία.

Ήταν ακόμα μικρό κορίτσι στο νηπιαγωγείο όταν άρχισε να δείχνει την αγάπη της για τη μουσική, το τραγούδι και το χορό!

Ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 8 χρονών και αργότερα στο γυμνάσιο ξεκίνησε μαθήματα θεωρίας, αρμονίας και πιάνου στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Συμμετείχε σε πολλές σχολικές εκδηλώσεις και ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη χορωδία που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή παιδιών των δημοτικών σχολείων Λευκωσίας τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο του 1974, τραγουδώντας παραδοσιακά – δημοτικά τραγούδια, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για την Κύπρο, τον πόλεμο και την προσφυγιά!

Στα πρώτα εφηβικά της χρόνια συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς τραγουδιού και εξωσχολικές εκδηλώσεις, είτε τραγουδώντας με την κιθάρα της, είτε σαν μέλος διάφορων γκρουπ, παίζοντας κυρίως τραγούδια των Beatles.

Το 1981 και ακόμα μαθήτρια γυμνασίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κυπριακή Τηλεόραση σε μουσικές χριστουγεννιάτικες εκπομπές. Το 1983 επιλέγεται από το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) και παίρνει μέρος στο φωνητικό γκρουπ που εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι του Σταύρου Σιδερά «Η αγάπη ακόμα ζει».

Η Ευρυδίκη συμμετείχε δύο ακόμα φορές στον διαγωνισμό αυτό κάνοντας φωνητικά. Μία με την Ελπίδα το 1986 στο τραγούδι του Πέτρου Γιαννάκη “Τώρα ζω” και ακόμα μία με την Αλέξια το 1987 στο τραγούδι του Άντρου Παπαπαύλου “Άσπρο-μαύρο”.

 

Το 1987 πήγε στο Παρίσι για σπουδές στο “Studio des Varietes”. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής, κιθάρας, θεωρίας, αρμονίας καθώς και μαθήματα κινησιολογίας, έκφρασης σώματος και προσώπου και σκηνικής παρουσίας. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της (φωνητική, basic keyboard, ear training, Ιστορία της Μουσικής, Ιστορία Jazz, αρμονία Jazz, αντίστιξη, ενορχήστρωση) στο “Berklee College of Music”.Το καλοκαίρι του 1989 η Ευρυδίκη πήγε στην Αθήνα για διακοπές και γνώρισε τον Φίλιππα Παπαθεοδώρου (τότε διευθυντή της EMI). Μετά από πρωτοβουλία του πολύ καλού της φίλου και συνεργάτη Λεωνίδα Μαλένη, ο οποίος έδωσε στην ΕΜΙ ένα demo που είχαν φτιάξει η Ευρυδίκη με τον Γιώργο Θεοφάνους σε στίχους δικούς του, προέκυψε το συμβόλαιο για τη δισκογραφική δουλειά. Έτσι η Ευρυδίκη αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές της στο εξωτερικό και να ξεκινήσει δισκογραφία. Το φθινόπωρο του 1989 η Ευρυδίκη συνεργάστηκε με τους Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό και Μάριο Τόκα με τους οποίους πραγματοποίησε live εμφανίσεις σε γνωστό κέντρο της πρωτεύουσας. Ακολούθησαν κι άλλες σημαντικές συνεργασίες στα μεγάλα music halls της Αθήνας.

Το 1990 η Ευρυδίκη συμμετείχε στο άλμπουμ “Το πρώτο μας πάρτι” ένα άλμπουμ με διασκευές ξένων κομματιών της δεκαετίας του ’60’.

Το 1991 η Ευρυδίκη ξεκινάει δυναμικά με τη πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος με τίτλο “Για πρώτη φορά” σε μουσική των Αλέξη Παπαδημητρίου και Γιώργου Θεοφάνους και σε στίχους των Αλέξη Παπαδημητρίου, Γιώργου Θεοφάνους και Λεωνίδα Μαλένη. Τα τραγούδια “Το μόνο που θυμάμαι” , “Φύγε” και “Για πρώτη φορά” ξεχωρίζουν. Επίσης στο δίσκο συμμετέχει και ο Δάκης στο τραγούδι (ντουέτο) “Ερωτευμένοι από μικρά παιδιά”.

Το 1992 εκπροσωπεί την Κύπρο στη Eurovision με το τραγούδι “Ταιριάζουμε” σε στίχους και μουσική του Γιώργου Θεοφάνους. Το τραγούδι παίρνει την 11η θέση με 57 πόντους.

Λίγο μετά η Ευρυδίκη κυκλοφορεί τον δίσκο “Πόσο λίγο με ξέρεις”. Ιδιαίτερη εντύπωση στον κόσμο κάνει η ερμηνεία της και έτσι η Ευρυδίκη καθιερώνεται σαν χαρισματική ερμηνεύτρια παίρνοντας το βραβείο “Καλύτερης Ερμηνείας” για το τραγούδι “Πόσο λίγο με ξέρεις” στο διαγωνισμό του περιοδικού “ΠοπΚορν”.

Το 1993 κυκλοφορεί ο τρίτος κατά σειρά δίσκος της Ευρυδίκης με τίτλο “Μισησέ με”. Τα τραγούδια σε μουσική γράφει ο Γιώργος Θεοφάνους και σε στίχους ο Λεωνίδας Μαλένης, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Κώστας Τριγώνης και η Ηρώ Τριγώνη. Η Ευρυδίκη παίρνει ξανά το βραβείο καλύτερης ερμηνείας αυτή τη φορά για το τραγούδι “Μίσησέ με”.

Το 1994 η Ευρυδίκη συμμετέχει και πάλι στον διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας τη Κύπρο. Το τραγούδι με το οποίο διαγωνίζεται αυτή τη φορά είναι το “Άνθρωπος κι εγώ”. Η θέση που παίρνει τελικά είναι και πάλι η 11η με 51 πόντους αυτή τη φορά. Η εμφάνισή της άρεσε τόσο πολύ, που εκτός από μερικά εξώφυλλα σε περιοδικά του Ιρλανδικού τύπου, δέχτηκε προτάσεις από παραγωγούς πολλών χωρών, για μια πανευρωπαϊκή καριέρα.

Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο “Φθινόπωρο γυναίκας”. Ο δίσκος βραβεύεται με τον τίτλο “Καλύτερο εξώφυλλο” και ο Κώστας Τριγώνης ως ο καλύτερος στιχουργός για το τραγούδι “Φοβάμαι” στο διαγωνισμό του περιοδικού “Ποπ Κορν”. Τον ίδιο χρόνο και συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου, η Ευρυδίκη δίνει μια μουσική παράσταση με τίτλο “Ότι με αγγίζει” στο Θέατρο του Λυκαβηττού στο πλαίσιο των συναυλιών της στην Αθήνα. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρυδίκη είναι η μικρότερη σε ηλικία τραγουδίστρια που έχει εμφανιστεί στο Λυκαβηττό.

Το 1996 κυκλοφορεί το 1ο διπλό άλμπουμ της Ευρυδίκης με τον τίτλο “Η επόμενη μέρα”. Από το 1ο CD ξεχωρίζει το τραγούδι “Αυτό το φιλί” του οποίου το video clip προβάλλεται από το MTV. Το 2ο CD περιέχει παλαιότερα τραγούδια της Ευρυδίκης σε ζωντανή ηχογράφηση από τη μουσική παράσταση “Ό,τι με αγγίζει”. Ανάμεσα σε αυτά και δυο αγαπημένα της ξένα τραγούδια, το “Ne me quittes pas” και το “Memory”.

Το 1997 έρχεται ο δίσκος “Πες το μου αυτό” με μια τελείως διαφορετική Ευρυδίκη, με διαφορετικό ύφος και στυλ. Τα κομμάτια σε μουσική γράφει ο Γιώργος Θεοφάνους ενώ σε στίχους, εκτός από τον ίδιο, γράφουν η Εύη Δρούτσα και ο Λεωνίδας Μαλένης. Το ύφος των κομματιών είναι ελαφρολαϊκό. Στο booklet του δίσκου η Ευρυδίκη και ο Γιώργος Θεοφάνους γράφουν: “Το τραγούδι του Άγγελου και του Αλέξανδρου” είναι αφιερωμένο στα παιδιά όλου του κόσμου που με τη γέννηση του γιου μας Άγγελου και του εγγονού του Λεωνίδα, Αλέξανδρου, νιώσαμε πως βρέθηκαν όλα στη αγκαλιά μας…

Το 1998 ,μετά από ένα χρόνο δηλαδή, κυκλοφορεί ο δίσκος “Δέσε μου τα μάτια”. Μέσα στο άλμπουμ αυτό υπάρχει και το πολύ επιτυχημένο ντουέτο με τον Βαλάντη “Δεν τελειώνουμε ποτέ”…Αργότερα το τραγούδι βραβεύεται στα μουσικά βραβεία του περιοδικού “Ποπ Κορν” με τον τίτλο “Καλύτερο ντουέτο”.

Τον Ιούλιο του 1999 κυκλοφορεί το νέο της άλμπουμ με τίτλο “Το κουμπί”. Ένας δίσκος με 11 νέα τραγούδια σε μουσική του καταξιωμένου πλέον Γιώργου Θεοφάνους. Τους στίχους γράφουν ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Κώστας Τριγώνης και η Ηρώ Τριγώνη, ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, η Γιούλα Γεωργίου,ο Λεωνίδας Μαλένης και η Ναταλία Γερμανού.

Το 2000 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Όλα δικά σου”. Τη μουσική έχει γράφει ξανά ο Γιώργος Θεοφάνους και τους στίχους εκτός από τον ίδιο, ο Πάνος Φαλάρας και η Γιούλα Γεωργίου. Την ίδια χρονιά η Ευρυδίκη γιορτάζει 10 χρόνια δισκογραφία.

Το 2002 έρχεται ο live δίσκος της Ευρυδίκης “Live…κι αλλιώς”. Ο δίσκος περιέχει 15 τραγούδια σε μια ζωντανή ηχογράφηση, από τις άκρως πετυχημένες εμφανίσεις της ερμηνεύτριας στο “House of Art”. Ανάμεσα στα 15 τραγούδια του CD, υπάρχει και το “Συντροφιά που με σκοτώνει”, το οποίο μάλιστα σε μουσική και στίχο γράφει η ίδια Ευρυδίκη..

Το 2003 για πολλούς η Ευρυδίκη κάνει στροφή στην καριέρα της κυκλοφορώντας το άλμπουμ “Όσο φεύγω γυρίζω”, για την ίδια όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο η εξέλιξή της. Το συγκεκριμένο άλμπουμ περιέχει συνολικά 13 κομμάτια. Ανάμεσα σε αυτά τα κομμάτια υπάρχουν το “Τόσα κι άλλα τόσα” και το “Θέλω να σε ξαναδώ” τα οποία σε μουσική και στίχους γράφει η Ευρυδίκη. Την ενορχήστρωση του δίσκου έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Κοργιαλάς ενώ το group “Astralon” συμμετέχει ενορχηστρωτικά στo “Πιάσε με” και στο “Θυμάμαι”.

Το 2005 γύρω στα μέσα του Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το άλμπουμ “Στο ίδιο βαγόνι”. Τα τραγούδια σε μουσική γράφει ο Δημήτρης Κοργιαλάς και σε στίχους ο ίδιος και η Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Στο CD δύο τραγούδια σε μουσική και στίχους γράφει η Ευρυδίκη ενώ υπάρχουν δύο ντουέτα με τους “Δημήτρη Κοργιαλά” (θέλω τόσο να σε δω) και την “Τζώρτζια Κεφαλά” των μπλε (μόνο εσένα).Επίσης υπάρχει και μια διασκευή του παραδοσιακού Κυπριακού τραγουδιού “τέσσερα τζιαι τέσσερα”. Αργότερα το ντουέτο της Ευρυδίκης με τον Δημήτρη Κοργιαλά ‘Θέλω τόσο να σε δω’ βραβεύεται στα μουσικά βραβεία Αρίων ως η καλύτερη σύνθεση στη κατηγορία της ενναλακτικής μουσικής.

Το 2007 το ΡΙΚ προτείνει στην Ευρυδίκη και στον Δημήτρη Κοργιαλά να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision.Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης δέχονται την πρόταση, το τραγούδι τους με τίτλο ‘Comme ci comme ca’ (μετάφραση: ‘Έτσι κι έτσι’),το οποίο σε μουσική γράφει ο Δημήτρης Κοργιαλάς και σε στίχους ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ενθουσιάζει και όλα δείχνουν ότι φέτος η Κύπρος είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του διαγωνισμού.Το Comme ci comme ca δεν περνάει τον ημιτελικό αφήνοντας άφωνους τους πάντες. Αργότερα βραβέβεται από το γνωστό site ‘www.esctoday.com’ ως το πιο αδικημένο τραγούδι της χρονιάς. Παράλληλα η Ευρυδίκη κυκλοφορεί και τον 13ο δίσκο της με τίτλο ‘Δεκατρία’ ο οποίος περιέχει 13 νέα κομμάτια.Ανάμεσά τους βρίσκεται και το ‘Comme ci comme ca’. 7 από τα 13 τραγούδια, σε μουσική και στίχους γράφει η Ευρυδίκη. Την ίδια χρονιά η Ευρυδίκη τραγουδάει το τραγούδι των τίτλων της παιδικής ταινίας “Βarbie – Πριγκίπισσα Του Μαγικού Νησιού”.

Το 2008 η φωνή της Ευρυδίκης “ντύνει” την καμπάνια ενημέρωσης εφήβων και νέων “Η ζωή έχει χρώμα” που υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Έτσι λοιπόν κυκλοφορεί από την Virus Music ένα CD-Single με τίτλο “Η ζωή έχει χρώμα” το οποίο περιέχει το ομότιτλο τραγούδι σε μουσική του Δημήτρη Κοργιαλά και στίχους του Θάνου Παπανικολάου, ένα remix του τραγουδιού από τον Δημήτρη Κοργιαλά και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού. Η Ευρυδίκη δηλώνει ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή της και λέει “Ο καθένας μας θα πρέπει να συμβάλει με το δικό του τρόπο σε θέματα που αφορούν την υγεία όλων, σε μια εποχή που σηματοδοτείται από σημαντικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής”.

Το 2009 η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ από κοινού, με τίτλο “Έτσι είναι η αγάπη”. Το άλμπουμ περιέχει συνολικά 12 κομμάτια, από τα οποία 4 ερμηνεύει η Ευρυδίκη,4 ο Δημήτρης Κοργιαλάς ενώ τα υπόλοιπα 4 είναι ντουέτα. Τα κομμάτια τα οποία γίνονται βίντεο κλιπ είναι τα ντουέτα “Άσε με (Έτσι είναι η αγάπη)” και “Θάλασσα”.

Τον Νοέμβριο του 2011 κυκλοφορεί το άλμπουμ “ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΑΜΑ” γιορτάζοντας τα 20 χρόνια στη δισκογραφία. Της χαρίζουν έτσι τραγούδια φίλοι και παλιοί συνεργάτες τους οποίους προσκαλεί και στις παραστάσεις που παρουσιάζει στο ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS. Ανάμεσα σε αυτούς οι Αντώνης Βαρδής, Κώστας Τουρνάς, Γιώργος Θεοφάνους, Δημήτρης Κοργιαλάς κ.α.

Το 2012 ανεβάζει στο ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ την παράσταση “Εγώ, η Edith και ο Εlvis…Το Μπλε Ταξίδι” σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Μία εξαιρετική δουλειά που παίρνει καταπληκτικές κριτικές κερδίζοντας το Αθηναϊκό κοινό καθώς επίσης και τους Θεσσαλονικείς αφού μετά τις sold out παραστάσεις στην Αθήνα ακολούθησαν οι επίσης sold out παραστάσεις στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑ.

Το 2014, παίρνει μέρος, τηλεοπτικά στο μουσικό τηλεοπτικό show “The Music School”.

Το 2017 γιορτάζει τα 25 χρόνια της στη δισκογραφία κυκλοφορώντας το δίσκο 25 Για Πάντα με διασκευές τραγουδιών της σε συνεργασίες με σημαντικές ερμηνεύτριες του ελληνικού πενταγράμμου. Το album παρουσιάστηκε στο “ARTIST WEEKEND” στον SUPER FM, τον Πρώτο Μουσικό Σταθμό της Κύπρου.