ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
||||||
24 Nov.

Freddie Mercury: «Έφυγε» σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου!

O Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury), «έφυγε» σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου το 1991.

Το πραγματικό του όνομα είναι Φαρόκ Μπουλσάρα (Γκουτζαράτι: ફારોખ બલસારા, λατινική μεταγραφή: Farrokh Bulsara), ήταν Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός. Έγινε διάσημος ως τραγουδιστής και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen.

Η ατσάλινη και ανατριχιαστική φωνή του που έφτανε σε μεγάλη έκταση, η στάση του σώματός του στις ζωντανές εμφανίσεις του, η περσόνα που υιοθέτησε σε όλες τις συναυλίες του, η… σχεδόν ερωτική σχέση του με το κοινό, που και από ένα μόνο νεύμα του το μαγνήτιζε και το αιχμαλώτιζε για ώρες, ήταν κάποια από τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει και τον κατέστησαν αλησμόνητο. Όλα αυτά έδωσαν και σε αυτόν, αλλά και συνολικά στην πολυθρύλητη ροκ μπάντα, τους «Queen», το 2001, (10 χρόνια μετά το θάνατο του Φρέντι) μία θέση στο «Rock Hall Of Fame».

Τα τραγούδια του κάθε φορά ήταν βιωματικά, ένα κομμάτι από ό,τι ένιωθε και ζούσε ο Μέρκιουρι, τα πάθη του γνωστά, οι συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της μουσικής μοναδικές και ανεπανάληπτες, όπως και η παντοτινή θλίψη που απλόχερα σκόρπισε -σε εκατομμύρια θαυμαστές του- η είδηση του θανάτου του από AIDS, το 1991. Πρόκειται, όμως, για το σωματικό, υλικό θάνατο, καθώς ο συνολικός θάνατός του δεν ήρθε και δε θα έρθει ποτέ.

Η ξεχωριστή ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι

Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννιέται μία φθινοπωρινή Τετάρτη, στις 5 Σεπτεμβρίου 1946, στην αποικιοκρατική (από τη Βρετανία) Ζανζιβάρη, ένα μικρό νησί του Ινδικού Ωκεανού (σημερινή Τανζανία). Οι γονείς του ήταν βρετανικής καταγωγής, με περσικές και ινδικές ρίζες, μιας και κατάγονταν από τη Μπουλσάρ (σημερινή Βαλσάντ) της Ινδίας. Έδωσαν, λοιπόν, στο πρώτο τους παιδί το ονοματεπώνυμο Φαρόκ Μπουλσάρα, που ήταν και το πραγματικό ονοματεπώνυμο του Φρέντι Μέρκιουρι. Ο πατέρας της οικογένειας, Μπόμι, εργαζόταν ως κρατικός υπάλληλος για λογαριασμό της Βρετανίας στο Βρετανικό Αποικιοκρατικό γραφείο, μια εργασία που του επέτρεπε να παρέχει στην οικογένειά του μια σχετικά άνετη ζωή. Αργότερα, θα προστεθεί και έτερο μέλος στην οικογένεια, η αδελφή του Φρέντι, Καζμίρα. Ο τότε Φαρόκ Μπουλσάρα, έχοντας μόλις συμπληρώσει τα επτά του χρόνια, αποφάσισε να πάρει μια απόφαση που θα άλλαζε το ρου της μουσικής, αλλά και της ζωής του,  όχι όμως και της μοίρας, που ύφαινε για αυτόν τον ιστό της επιτυχίας του κορυφαίου ροκ σταρ του 20ου  αιώνα. Ταξίδεψε ολομόναχος μέχρι την Ινδία, και συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκε στο Παντσγκάνι, 50 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Βομβάη. Εκεί, θα φοιτήσει στο αγγλικό οικοτροφείο «Σεν Πίτερς» ,όπου και θα λάβει το όνομα «Φρέντι» -αγγλική εκδοχή του ονόματος Φαρόκ- για πολλούς. Την ίδια περίοδο (1953-4), εγκαθίστανται εκεί και οι γονείς του, οι οποίοι τον εγγράφουν στο τοπικό ωδείο, όπου έλαβε μαθήματα πιάνου, καθώς είχαν ήδη αντιληφθεί τη φυσική κλίση του γιου τους στη μουσική. Την ίδια κλίση και το ίδιο ταλέντο διέκρινε και ο διευθυντής του οικοτροφείου, ο οποίος τον έθεσε επικεφαλής στο σχολικό συγκρότημα των «The Hetics», και έτσι, στην ασυνήθιστη έως και εξωπραγματική ηλικία των 12 ετών, ο Φρέντι θα διασκευάζει τραγούδια των Λιτλ Ρίτσαρντ και Φατς Ντόμινο και θα πραγματοποιήσει περιοδείες με το συγκρότημα σε όλα τα σχολεία της Ινδίας, τραγουδώντας Ροκ εν Ρολ,  κάτι που τον έκανε πασίγνωστο σε ολόκληρη τη χώρα!

Το νέο ξεκίνημα στο Λονδίνο και η μουσική

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η οικογένεια επαναπατρίζεται στη Ζανζιβάρη, η οποία θα βρεθεί, λίγο μετά, σε ταραχώδη και ιδιαίτερα ρευστή -πολιτικά- κατάσταση, καθώς το 1964 θα ξεσπάσει πραξικόπημα. Υπό το φόβο ενός ενδεχόμενου κινδύνου για την οικογένεια, ο Μπόμι (πατέρας της οικογένειας) παίρνει την οικογένεια και εγκαθίστανται στην Αγγλία, και συγκεκριμένα, στο προάστιο Φέλτομ του Λονδίνου. Δύο χρόνια μετά, ο Φρέντι θα φοιτήσει αρχικά στην πολυτεχνική σχολή «Isleworth Polytechnic», και εν συνεχεία, στο τεχνικό κολέγιο «Earling College Of Art», από όπου θα αποφοιτήσει με το πτυχίο του γραφίστα και σχεδιαστή, τρία χρόνια αργότερα, -γνώση σημαντική για τη μετέπειτα ζωή του-. Στο κολλέγιο αυτό θα γνωρίσει τους Ρότζερ Τέιλορ, φοιτητή βιολογίας (και ντράμερ), και Μπράιαν Μέι, φοιτητή αστρονομίας (και κιθαρίστα), δηλαδή τα μετέπειτα μέλη της θρυλικής ροκ μπάντας των Queen. Μαζί, στα τέλη του 1969, θα μετέχουν στο συγκρότημα «Smile», ενώ ο Φρέντι θα έχει φιλικές συμμετοχές και με τα συγκροτήματα «Ibex», «Wreckage», «Sour Milk Sea». Οι «Smile», την αμέσως επόμενη χρονιά, θα διαλυθούν, και λίγους μήνες αργότερα, το Μάϊο του 1970, ο Φρέντι θα δημιουργήσει με τους δυο φίλους του,  τους Queen. Κάπως έτσι, άλλαξε η πορεία της ροκ μουσικής.

«Η γέννηση» των Queen

Τον Απρίλιο του 1970 διαλύονται οι «Smile» και το Μάϊο του ίδιου έτους δημιουργούνται οι Queen. Ο Φρέντι, που ακόμα έφερε το επίθετο Μπουλσάρα, υιοθετεί το Μέρκιουρι, είτε από έναν στίχο του τραγουδιού «My fairy king», είτε από το όνομα του ρωμαϊκού  αγγελιαφόρου και θεού «Mercury», και ένα μήνα μετά, μαζί πλέον και με το μπασίστα Τζον Ντίκον, συστήνονται στον κόσμο με το όνομα Queen, το οποίο ο ίδιος ο Μέρκιουρι έδωσε στο συγκρότημα. Την ίδια περίοδο, ο Μέρκιουρι γνωρίζει τον πρώτο του μεγάλο έρωτα, την Μαίρη Ώστιν, και θα συζήσει μαζί της για έξι χρόνια. Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 1971, ένα χρόνο αργότερα, θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Queen» και στις 13 Ιουλίου 1973 -δύο χρόνια μετά  από την κυκλοφορία του πρώτου τους αλμπουμ- θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους ζωντανή συναυλία.  Αυτά τα δυο χρόνια δε θα γνωρίσουν καμία επιτυχία. Αυτή θα έρθει το 1974 με το δεύτερο άλμπουμ τους το «Sheer Heart Attack», και ιδιαίτερα, με το τραγούδι του ίδιου του Μέρκιουρι  «Killer Queen» που κρύβει μια ιστορία από πίσω, όπως και κάθε τραγούδι τους άλλωστε.  Οι Queen, ξοδεύοντας δύο χρόνια, θα καταλάβουν απόλυτα τι ζητά το κοινό σε μουσικό επίπεδο και θα του το δώσουν. Ο ήχος τους, αλλά και οι στίχοι τους, είναι πλέον σήμα κατατεθέν. Το  «Sheer Heart Attack» θα παραμείνει, για τουλάχιστον 9 εβδομάδες, στην κορυφή των charts της Βρετανίας. Σχοινοβατούν ανάμεσα στο glam και το hard rock, μαγεύουν το κοινό και τέρπουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ροκά της εποχής. Την απόλυτη επιτυχία και καταξίωση θα τη βιώσουν το 1975, εξαιτίας και πάλι του δαιμόνιου Φρέντι, ο οποίος θα γράψει το οπερετικό(!) ροκ τραγούδι -7 λεπτών- «Bohemian Rhapsody», που θα συμπεριληφθεί στο δίσκο «A Night at the Opera». Κυριάρχησαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80, κυκλοφορώντας το άλμπουμ «News of the World» το 1978, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και το θρυλικό «We Are the Champions», αλλά και το «We Will Rock You», που κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα, καθιερώνοντάς τους στο top  10 των βρετανικών charts. Μέχρι το 1985, όταν επήλθε μία προσωρινή διάλυση, πειραματίστηκαν σε διάφορους ήχους -ακόμα και ντίσκο- με το «Another Bites the Dust» (1980) και το «ροκαμπιλάδικο» «Crazy Little Thing Called Love», που υπέγραφε ο ίδιος ο Μέρκιουρι.

Το τέλος της ζωής του λόγω AIDS

Το 1986 ο Φρέντι αποφασίζει να ακολουθήσει μια πιο συνετή ζωή. Εγκαταλείπει τις καταχρήσεις και ζει πιο ώριμα. Αλλά, η μοίρα, αυτή που του εξασφάλισε την τόση επιτυχία, θα τον έστελνε για πάντα στην αθανασία, λίγα χρόνια αργότερα. Το 1987, ένας από τους συντρόφους του Μέρκιουρι, ο Τόνι Μπάστιν, (είχε γράψει για αυτόν το «Play The Game») του ανακοίνωσε πως είχε AIDS. Ο Φρέντι θορυβείται, κάνει εξετάσεις και βγαίνουν θετικές. Υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή, αλλά δεν ανακοινώνει σε κανέναν την αρρώστια του. Φθάνει, μόλις, τα 60 κιλά και ντύνεται με πολλά και φαρδιά ρούχα, ενώ χρησιμοποιεί βαρύ μέικ-απ, για να κρύψει το σάρκωμα Καπόζι, ένα σύμπτωμα του AIDS. Γίνεται σκιά του εαυτού του και δυσκολεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι. Η υπόλοιπη μπάντα (που είχε ενωθεί ξανά) υποψιάζεται καρκίνο. Στα βρετανικά βραβεία, όπου οι Queen έλαβαν βραβείο συνολικής συνεισφοράς στη μουσική, μόλις που κατάφερε να σταθεί στα πόδια του. Μετά βίας ηχογραφεί το τελευταίο άλμπουμ «Innuendo», το 1990. Σε ένα δείπνο δείχνει το σχεδόν κατεστραμμένο, από την αγωγή, πόδι του στον Μπράιαν Μέι (κιθαρίστας).

Ώσπου, στις 23 Νοεμβρίου του 1991, ο Φρέντι παίρνει την απόφαση να αποκαλύψει την πάθησή του με μια λιτή δήλωση στους δημοσιογράφους, που από καιρό είχαν κατακλύσει -λόγω υποψίας- το σπίτι του: «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι έχω διαγνωστεί θετικός στον ιό HIV και πάσχω από AIDS. Ένιωσα σωστό να κρατήσω μυστική την πληροφορία μέχρι σήμερα, για να προστατεύσω την ιδιωτικότητα όσων είναι γύρω μου. Η ώρα έχει έρθει, όμως, για τους φίλους και τους οπαδούς μου στον κόσμο να μάθουν την αλήθεια και ελπίζω ότι όλοι θα συνταχθούν με τους γιατρούς μου και όλους αυτούς που παλεύουν παγκοσμίως με την τρομερή αρρώστια». Την επομένη κιόλας, ταξίδεψε στον παράδεισο, έχοντας εξασφαλίσσει μια θέση στο μουσικό πάνθεον. Είχε αποφασίσει την καύση και δεν αποκάλυψε σε κανέναν, πλην της κολλητής και πρώην φίλης του Μαίρης Ώστιν, που μαζί με τον Χάτον έμεναν στο ίδιο σπίτι που θα ήθελε να ταφούν οι στάχτες του.

Η παρακαταθήκη

Στις 20 Απριλίου 1992 δόθηκε στο θρυλικό Γουέμπλεϊ μια συναυλία με σπουδαία αστέρια της μουσικής, όπως ο Έλτον Τζον, ο Ντέιβιντ Μπάουϊ, η Σελίν Ντιόν, ο Σιλ, οι Guns n’ roses, ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ των Who, ο Τόνι Αϊόμι των Black Sabbath, οι Metallica, ο Τζορτζ Μάικλ, ο Πολ Γιάνγκ, η Άνι Λένοξ, η Λίσα Στάνσφιλντ, ο Ρόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin και άλλοι καλλιτέχνες, προς τιμήν του Μέρκιουρι. Η παρακαταθήκη που άφησε ήταν τεράστια. Έμαθε στον κόσμο το ροκ και επηρέασε δεκάδες τραγουδιστές που σήμερα είναι πασίγνωστοι. Η Kate Perry παραδέχτηκε ότι έχει δει όλα τα βίντεο κλιπ των Queen και για αυτό έγινε τραγουδίστρια, η Lady Gaga αποκάλυψε ότι το επίθετό της προέρχεται από ένα τραγούδι των  Queen, το «Radio Ga Ga», ο Κορεάτης PSY έχει αποκαλύψει ότι το πασίγνωστο «Gagnam Style» γράφτηκε επειδή άκουγε  Queen, οι Muse και οι Darkness πάτησαν πάνω στις μελωδίες των Queen, ο Κερτ Κομπέϊν και ο Ντέϊβ Κρολ των Nirvana έχουν δηλώσει ότι μικροί, άκουγαν Queen, ενώ ο  γνωστός τραγουδιστής Mika κινείται στη σκηνή, μιμούμενος -σε ανατριχιαστικό βαθμό- τον Μέρκιουρι. Μάλιστα, η ζωή του Φρέντι έγινε και ταινία πριν δυο χρόνια, όπως και συνολικά των Queen, «σπάζοντας» ταμεία.

Τα παράξενα στη ζωή του

Μόνο τετριμμένο και βαρετό δε μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τον Φρέντι Μέρκιουρι. Πολλά παράξενα και σπάνια γεγονότα συντροφεύουν τη ζωή του, κάνοντάς την ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Πρώτα από όλα, είναι ο σχεδιαστής του σήματος των Queen. Εκμεταλευόμενος το πτυχίο του γραφίστα, σχεδίασε πολλά εξώφυλλα των άλμπουμ τους, αλλά και το σήμα της μπάντας τους. Εμπνεόμενος από τα ζώδια των μελών της μπάντας, τοποθέτησε δύο λιοντάρια (Λέοντες οι Ντίκον και Τέιλορ), δυο νεράιδες που παραπέμπουν στο ζώδιο της Παρθένου (ο Μέρκιουρι) και έναν καρκίνο (ο Μέι). Επίσης, ο Φρέντι είναι γνωστό ότι υπεραγαπούσε τις γάτες του, βάζοντας μάλιστα κάποιες φορές, όταν έλειπε για συναυλίες, την τότε κοπέλα του Μαίρη Ώστιν να του τηλεφωνεί και να τις βάζει στο ακουστικό για να τις ακούει να νιαουρίζουν. Μια φορά, από φόβο για πιθανή κακή λειτουργία ενός (επικίνδυνου) αεροπλάνου ακύρωσε την πτήση του και έκλεισε θέση με ένα άλλο, διακινδυνεύοντας την εμφάνισή του σε ζωντανή συναυλία, ενώ έστησε μόνος του ένα βράδυ τη σκηνή, μεταφέροντας τραπέζια και καρέκλες, αλλά και μέρος σκηνής, που θα τραγουδούσε ο καλός του φίλος, Ντέϊβιντ Μπάουϊ. Επιπλέον, το διαβατήριό του απαίτησε να γράφει Frederick Mercury, ενώ λόγω ομόηχου επιθέτου με τη γνωστή Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη, ο καλός φίλος του Φρέντι, Έλτον, συνήθιζε να τον φωνάζει Μέρκουρι στα αγγλικά. Ακόμα, είχε απαιτήσει οι βοηθοί του να έχουν πάντα μαζί τους στυλό και χαρτί, όντες σε ετοιμότητα, σε πιθανή έμπνευσή του για κάποιο τραγούδι.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Μέρκιουρι είναι αυτός που ευθύνεται για την εμφάνιση των Sex Pistols, καθώς ακύρωσε ζωντανή εμφάνιση στο «Today» (γνωστή εκπομπή τηλεόρασης), λόγω οδοντιάτρων, και η εταιρεία του ΕΜΙ αποφάσισε να εμφανίσει τους Sex Pistols, κάνοντας πάταγο, ενώ επίσης, είναι αυτός που χάρισε στη φίλη του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα μια αξέχαστη βραδιά, ντύνοντάς την ιγκόγκνιτο και συνοδεύοντάς την σε ένα γκέϊ μπαρ, όπου σύχναζε ο ίδιος. Τέλος, στο Μοντρέ της Ελβετίας βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα που τον αναπαριστά και τοποθετήθηκε στην κορυφή του Dominion Theatre, κάτω από την Oxford Street.

Επιλογικά

Αυτός ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι. Μία προσωπικότητα που σημάδεψε τον 20ό αιώνα και μέσα από την τεράστια μουσική παρακαταθήκη του συνεχίζει να αγγίζει τις καρδιές μας. Παρά τη γνωστή σεξουαλική του ταυτότητα και τα πάθη που είχε, δεν προκάλεσε ποτέ δημόσια, παρά μόνο επί σκηνής, προωθώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά του. Αποτέλεσε την καλύτερη συντροφιά για την εφηβική γενιά του ’70 και του ’80, ήταν παρών όταν αγάπησαν, ερωτεύτηκαν, χώρισαν. Ήταν παρών όταν θέλησαν τα πάντα («I want it all»), και όταν έγιναν πρωταθλητές στη ζωή και στην καρδιά κάποιου («We Are the Champions»). Αλλά, μια τέτοια προσωπικότητα γεννιέται μια φορά στα 100 χρόνια. Η παρακαταθήκη που άφησε τεράστια. Θα μείνει για πάντα ζωντανή, όπως και η ιδέα ενός ανθρώπου που δίδαξε το ροκ, την αξιοπρέπεια και τη μάχη. Αλλά, η ζωή πρέπει να  συνεχιστεί…

The Show Must Go On!

Πηγή: www.maxmag.gr