ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
13 Feb.

Happy Birthday Peter Gabriel!

O Πίτερ Γκάμπριελ (Peter Brian Gabriel), γεννήθηκε σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου το 1950. Είναι Άγγλος τραγουδιστής-τραγουδοποιός, μουσικός και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σταδιοδρομία

Έγινε αρχικά διάσημος ως κύριος τραγουδιστής και φλαουτίστας του progressive rock συγκροτήματος Genesis. Μετά την αποχώρησή του από τους Genesis το 1975, ο Γκάμπριελ συνέχισε με μια επιτυχημένη σόλο καριέρα, με το “Solsbury Hill” το πρώτο single του.

Το άλμπουμ του So, το 1986, είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του και είναι πιστοποιημένο ως τριπλά πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία και πέντε φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ το «Sledgehammer», κέρδισε ένα ρεκόρ εννέα βραβείων MTV στο MTV Video Music Awards 1987 και παραμένει μουσικό βίντεο με τις περισσότερες προβολής στην ιστορία των MTV.

Ο Γκάμπριελ υπήρξε πρωτοπόρος της παγκόσμιας μουσικής για ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του. Είναι συνιδρυτής του φεστιβάλ WOMAD το 1982. Συνέχισε να επικεντρώνεται στην παραγωγή και την προώθηση της παγκόσμιας μουσικής μέσω του Real World Records . Είναι επίσης, πρωτοπόρος στις ψηφιακές μεθόδους διανομής για τη μουσική, ως συνιδρυτής του OD2, μια από τις πρώτες online υπηρεσίες download μουσικής. Ο Γκάμπριελ έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθρωπιστικές προσπάθειες. Το 1980, κυκλοφόρησε το single “Biko». Έχει συμμετάσχει σε αρκετές συναυλίες για όφελος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , συμπεριλαμβανομένης της περιοδείας Human Rights Now! της Διεθνούς Αμνηστίας το 1988, και συν-ίδρυσε την WITNESS, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1992. Ο Γκάμπριελ ανέπτυξε την οργάνωση «Οι Πρεσβύτεροι» με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, η οποία ξεκίνησε από τον Νέλσον Μαντέλα το 2007.

Διακρίσεις

Ο Πίτερ Γκάμπριελ έχει κερδίσει τρία Βραβεία BRIT, κερδίζοντας του Καλύτερου Βρετανού το 1987, έξι βραβεία Grammy, δεκατρία MTV Video Music Awards, το πρώτο Βραβείο Πρωτοπόρου στα Μουσικά Βραβεία BT Digital, το βραβείο για Επίτευγμα Ζωής του περιοδικού Q, το βραβείο Ivor Novello για Επιτεύγματα Ζωής και το Πολικό Μουσικό Βραβείο. Είχε γίνει είδωλο BMI στα 57α ετήσια Βραβεία BMI Λονδίνο για την “επιρροή του σε γενιές δημιουργών μουσικής”. Σε αναγνώριση των πολλών ετών του ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έλαβε το βραβείο Άνθρωπος της Ειρήνης από τους βραβευθέντες με Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, και το περιοδικό Times ονόμασε τον Γκάμπριελ ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το AllMusic περιέγραψε τον Γκάμπριελ ως «έναν από τους πιο φιλόδοξους, καινοτόμους μουσικούς της ροκ, καθώς και έναν από τα πιο πολιτικούς της». Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Genesis, το 2010, ακολουθούμενη από την εισαγωγή του ως σόλο καλλιτέχνη από το 2014.

 

Πηγή: wikipedia