ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
|
21 May.

Μουσικές Συναυλίες….Drive-In

Φεστιβάλ και συναυλίες σε όλο τον κόσμο, έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, και δεν προβλέπεται να επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από το αν και πότε αν θα βρεθεί θεραπεία, αλλά και από τα μέτρα που θα λάβει η εκάστοτε κυβέρνηση.

 Σε κάθε περίπτωση οι πλείστες αποφάσεις ανά το παγκόσμιο, απαγορεύουν τις μεγάλες συναθροίσεις συνεπώς και τις συναυλίες.

 Στην γειτονική μας Ελλάδα, όλα τα προγραμματισμένα μουσικά φεστιβάλ και οι συναυλίες ακυρώθηκαν, ενώ στη Κύπρο μας περιμένουμε με αγονία να δούμε αν και με ποιο τρόπο θα γίνει η πολύαναμενόμενη συναυλία της Celine Dion στις 2 Αυγούστου.

 Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι το πλήγμα για τους διοργανωτές και για τους καλλιτέχνες είναι πολύ μεγάλο. Οι προβλέψεις ειδικών λένε ότι, αν όλα πάνε καλά, οι συναυλίες και γενικά οι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επανέλθουν το φθινόπωρο του 21. 

 Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που τους τελευταίους δυο μήνες είδαμε πολλές διαδικτυακές και τηλεοπτικές φιλανθρωπικές και μη συναυλίες, οι οποίες ναι μεν μας κράτησαν καλή παρέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με το παλμό που δίνει ένας γεμάτος συναυλιακός χώρος. 

 Μέσα σε αυτή λοιπόν τη νέα «κανονικότητα», μουσικοί και μουσικόφιλοι ανά τον πλανήτη προσπαθούν να βρουν τρόπους για να λειτουργήσουν, ώστε να παραμείνει ο Πολιτισμός ενεργός.

 Ένα καλό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης, είναι ο Δανός τραγουδοποιός Mads Langer, ο οποίος διοργάνωσε μια drivein συναυλία.

 Σε μια υπαίθρια τοποθεσία στο Tangkrogen της Δανίας, προπωλήθηκαν 500 εισιτήρια, στήθηκε κανονική σκηνή, αλλά οι θεατές αντί να βρίσκονται διάσπαρτοι στο χώρο, ήταν μέσα στα αυτοκίνητα τους και παρακολουθούσαν χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.

 Σε δήλωσή του ο Δανός τραγουδοποιός ανέφερε ότι: «Ωραίο το συναίσθημα να επανασυνδέεσαι με το κοινό σου ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται με ασφάλεια μέσα σε αμάξι».

 Από ότι φαίνεται το παράδειγμα της Δανίας θα το ακολουθήσει και η Λιθουανία, αφού ήδη έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες drive-in συναυλίες. 

 Αναρωτιέμαι λοιπόν, μήπως είναι καλή ιδέα να το κάνουμε και εμείς;

Του Πέτρου Αθανασίου