ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
|
08 Dec.

Σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου δολοφονείται ο John Lennon

8 Δεκεμβρίου 1980. Ήταν η μέρα που η μουσική έχασε ένα από τα λαμπρότερα αστέρια της, έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες στην ιστορία: τον θρύλο των Beatles, John Lennon!

Την μαύρη εκείνη μέρα ο John Lennon δολοφονείται έξω από το σπίτι του από τον μέχρι εκείνη την ημέρα φανατικό θαυμαστή του Mark David Chapman, ο οποίος κατάφερε να γίνει αυτό που ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή: διάσημος.

Το χρονικό της μοιραίας εκείνης μέρας

Ο θάνατος βρήκε τον John Lennon στο τέλος μιας πολυάσχολης μέρας. Η φωτογράφος του περιοδικού Rolling Stone, Annie Leibovitz, είχε πάει το πρωί στο σπίτι του, για μία φωτογράφιση για λογαριασμό του περιοδικού. Έπειτα από αρκετές διαφωνίες σχετικά με το αν η Yoko Ono θα συμπεριλαμβανόταν στη φωτογραφία η οποία προοριζόταν για εξώφυλλο, η φωτογράφος τελικά πείστηκε από τον Lennon που δεν ήθελε να ποζάρει μόνος και τελικά η λήψη που τραβήχτηκε ήταν η παρακάτω:

Μετά την αποχώρηση της φωτογράφου, ο Lennon έδωσε την τελευταία του συνέντευξη στο  RKO Radio Network. Περίπου στις 4.30 το απόγευμα, θα έφευγε για το Record Plant Studio, για να ηχογραφήσει το “Walking on Thin Ice” και “It Happened”, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του. Πριν φύγει για το studio, έξω από το σπίτι του, τον περίμενε και τον προσέγγισε ο 25χρονος μέλλων δολοφόνος του, ο οποίος, μάλιστα, του ζήτησε (και πήρε) αυτόγραφο πάνω στο άλμπουμ “Double Fantasy”. Η στιγμή απαθανατίστηκε και η φωτογραφία πιο κάτω αποτελεί και την τελευταία του John Lennon.

Έπειτα από αρκετές ώρες στο στούντιο, ο Lennon επέστρεψε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, το ιστορικό κτίριο Dakota, σε δυτική συνοικία του Manhattan και απέναντι από το Central Park, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Yoko Ono. Δευτερόλεπτα αφού είχε βγει από τη λιμουζίνα του, ο Chapman ανοίγει πυρ εναντίον του. Οι μαρτυρίες είναι συγκεχυμένες ως προς τον αριθμό των πυροβολισμών. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αστυνομικών αρχών, μετά τη δολοφονία, ο Chapman παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος του και περίμενε τη σύλληψή του από την αστυνομία. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν το αντίτυπο του δίσκου “Double Fantasy”, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα την ίδια μέρα ο Lennon, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος “The Catcher in the Rye” του Τ. Ν. Σάλιντζερ, καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles.

O Lennon οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, όπου με την άφιξή του επισημοποιήθηκε ο θάνατός του, που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος. Η εσπευσμένη μεταφορά του Lennon στο νοσοκομείο δεν ήταν αρκετή, καθώς ήταν αδύνατο, όπως είπαν οι γιατροί, να μην υποκύψει στα τραύματά του. Μέσα σε 15 λεπτά είχε επισημοποιηθεί ο θάνατός του και σύμφωνα με τις αναφορές, εκείνη την ώρα ακούστηκε από τα ηχεία του νοσοκομείου το “All My Loving” των Beatles. Ένας δημοσιογράφος που είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο ενώ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του εκείνη τη στιγμή μεταφερόταν στο νοσοκομείο, κατάλαβε τι συνέβαινε και τηλεφώνησε στο ABC News.

Τα θλιβερά μαντάτα άρχισαν να διαδίδονται ταχύτατα, τα τηλεοπτικά προγράμματα στις Η.Π.Α. διέκοπταν την ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν την είδηση. Πρώτος από όλους μετέδωσε την είδηση ο Howard Cosell στην εκπομπή “Monday Night Football” του ABC.

Αργότερα, ο διευθυντής του νοσοκομείου Roosvelt, Stephan Lynn, σε συνέντευξη Τύπου έκανε την επίσημη ανακοίνωση.

Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Ferncliff, στη Νέα Υόρκη.

Η επόμενη μέρα

Φυσικά, την επόμενη μέρα η είδηση ήταν πρωτοσέλιδο σε όλα σχεδόν τα μέσα του παγκόσμιου Τύπου.

Το παγκόσμιο σοκ για τον θάνατο ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές του έξω από το σπίτι του τις επόμενες μέρες, για να πενθήσουν για τον χαμό του θρυλικού Σκαθαριού. Παράλληλα, οι συζητήσεις σχετικά με την οπλοκατοχή πυροδοτήθηκαν ξανά, αν και το όπλο του Chapman στην πραγματικότητα ήταν λαθραίο…

Σε ηλικία μόλις 40 ετών, ο θρυλικός John Lennon, ένας από τους πιο λαμπρούς stars της παγκόσμιας μουσικής, είχε φύγει από τη ζωή άδικα και απροσδόκητα. Οι ελπίδες των fans για ένα ενδεχόμενο reunion των Beatles (όχι ότι υπήρχαν και πολλές) διαλύθηκαν εν μία νυκτί, αλλά το πνεύμα του Lennon διασκορπίστηκε παντού. Ο ίδιος έμεινε για πάντα στην ιστορία ως ένας από τους πρωτεργάτες της μπάντας που άλλαξε τον κόσμο, αλλά και ως ένας εξαίρετος σόλο καλλιτέχνης που έκανε πράξη το πώς είναι να φαντάζεσαι έναν κόσμο ομορφότερο…

   

Τι απέγινε ο Mark Chapman

Όσον αφορά τον δολοφόνο του Lennon, Mark Chapman, η πράξη του ήταν 100% συνειδητοποιημένη. Ο ίδιος κυνικά αποκάλυψε ότι ήταν ένα προμελετημένο και σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια έγκλημα. «Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό. Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί ξανά το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Dakota για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα» γράφει στην κατάθεση του. Ο Mark Chapman καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (με όρο την παροχή ψυχιατρικής φροντίδας), αφού δεν αρνήθηκε ποτέ τις κατηγορίες που τον βάραιναν.

Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του ισχυρίστηκαν ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή, βασισμένοι σε μαρτυρία ειδικών ιατρών ότι ο Chapman βρισκόταν σε παραλήρημα και ψύχωση όταν διέπραξε το έγκλημα. Ο ίδιος είπε στο δικηγόρο του ότι θα δήλωνε ένοχος καθώς «η απόφασή του ήταν θέλημα Θεού» και πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Lennon.

Αργότερα το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος: «Προσπαθούσα να κάνω θετικές σκέψεις στη ζωή μου, αλλά έπαθα κατάθλιψη. Έπινα κι απομονώθηκα από τον εαυτό μου, την οικογένεια μου. Είχα τάσεις αυτοκτονίας κι ίσως αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που έφτασα στην απόφαση να σκοτώσω κάποιον. Ίσως απλώς ήθελα να τελειώσουν όλα για μένα. Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Ήμουν εκεί, το έκανα, θα μπορούσα να κάνω μεταβολή και να φύγω, όμως είχα κάνει την επιλογή μου. Η λάμψη της δόξας ήταν εκεί. Δεν μπόρεσα να της αντισταθώ. Η αυτοεκτίμησή μου ήταν πληγωμένη. Έψαχνα να βρω διέξοδο. Επέλεξα τη χειρότερη και ήταν τρομερό…» αναφέρει στην κατάθεσή του.

Ο Chapman βρίσκεται στη φυλακή από το 1981 παρά τις διάφορες εκστρατείες για την αποφυλάκισή του και τις δέκα εφέσεις που έχει ασκήσει.