ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
||
27 May.

Τι σχέση είχε ο David Bowie με τη Κύπρο;

Ο David Bowie στο άλμπουμ του Lodger του 1979, περιλαμβάνει το τραγούδι «Move On». Αν ακούσεις προσεκτικά τους τους στίχους του, κάποια στιγμή λέει:

«Cyprus is my island / When the going’s rough / I would love to find you / Somewhere in a place like that».

«Η Κύπρος είναι το νησί μου –  Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα – Θα ήθελα να σε βρω – κάπου, σε ένα μέρος σαν αυτό»,

Στίχος που σε κάνει αμέσως να αναρωτηθείς, τι σχέση μπορεί να έχει ο θρύλος David Bowie με το νησί μας!

Ο συνδετικός κρίκος, η έμπνευση για το τραγούδι, ήταν μία γυναίκα. Η σύζυγος του David Bowie από το 1970 μέχρι και το 1980, Angela Barnett.

Η Angela γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο στη Λευκωσία το 1949. Έφυγε με τους γονείς της ένα χρόνο μετά για τις ΗΠΑ και επέστρεψε τέσσερα χρόνια αργότερα, οπότε τα παιδικά της χρόνια τα έζησε εδώ.

Το πόσο αγάπησε την Κύπρο, αποτυπώνεται σε ένα άρθρο του 2000 με τίτλο «Γη του πάθους», στο οποίο αναφέρεται στις αναμνήσεις της από την Κύπρο:

«Δεν έχω κυπριακό διαβατήριο ή υπηκοότητα, αλλά η καρδιά μου είναι κυπριακή. Oύτε ελληνική, ούτε τουρκική απλά Κυπριακή. Μου αρέσει μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τη γενέτειρα μου. Η Κύπρος είναι στην καρδιά μου. Ήταν το σπίτι μου και ότι είμαι, το οφείλω στον μαγικό κήπο που κατοικούσα ως παιδί».

Σπούδασε στην Ελβετία και αργότερα στην Αγγλία, όμως ερχόταν τακτικά στην Κύπρο για διακοπές. Μάλιστα το 1972, ήρθε μαζί με το σύζυγο της David Bowie και το γιο τους Duncan. Πήγαν στην Κερύνεια και στα Λεύκαρα, όπου – όπως θυμάται – αγόρασε ένα χειροποίητο κεντητό τραπεζομάντηλο.

«Μια-δυο φορές, είχαμε έρθει και με τον Ντέιβιντ στην Κύπρο για διακοπές, μετά το γάμο μας το 1970. Είχαμε φέρει και τον μικρό Ζόουι. Τη μια φορά, μείναμε στον Ξερό, στους γονείς μου και την άλλη, επειδή ήρθαμε μαζί με τους Μικ Ρόνσον, Τρέβορ Μπόλντερ και Γούντι Γούντμανσεϊ, μείναμε σε μια έπαυλη, έξω από την Κερύνεια. Εγώ με τον γιο μου, ήρθαμε και μείναμε επίσης πολλές φορές μαζί με τους γονείς μου, στον Ξερό» είχε δηλώσει σχετικά η Angie. 

Η τελευταία της επίσκεψη έγινε το 1974 πριν από τον Αττίλα. Έφυγε με ένα από τα τελευταία αεροπλάνα που πέταξαν απ’ τη Λευκωσία πριν από την τουρκική εισβολή.

«Θυμάμαι να μένω στο Λήδρα Πάλας και να ψάχνω μια θέση για να φύγω το 1974. Θυμάμαι να κάνω έρωτα, σουρούπωνε και ύστερα έπρεπε να φύγω για το αεροδρόμιο. Αποχαιρετήσαμε την παιδική μας ηλικία. Δεν επέστρεψα ποτέ. Αλλά τώρα, γράφοντας αυτά, θέλω να επιστρέψω. Δεν μπορώ να πάω απλώς ως τουρίστρια. Θέλω να δω το σπίτι μου και τα μέρη όπου έπαιζα. Δεν νομίζω πως υπάρχουν πια. Ίσως μια μέρα να τα επισκεφθώ, “επίσκεψη”, όχι “επιστροφή στο σπίτι”».

Για επίλογο στη σημερινή μουσική ιστορία, αξίζει να σου αναφέρω και μια φήμη που επικρατούσε για πολλά χρόνια.

Την περίοδο που η Angela ήταν παντρεμένη με τον Bowie, λέγεται ότι τον είχε πιάσει επ’ αυτοφώρω, να ερωτοτροπεί με τον Mick Jagger των Rolling Stones. Όπως ισχυριζόταν η ίδια ο Jagger για να την καλοπιάσει, έγραψε για χάρη της το γνωστό σε όλους μας τραγούδι «Angie».

Φήμη την οποία τελικά κατέρριψε ο ίδιος ο Jagger δηλώνοντας: «Ο Keith έγραψε τον τίτλο. Είπε «Angie» και νομίζω ότι είχε σχέση με την κόρη του. Τη λένε Angela. Και εγώ έγραψα το υπόλοιπο».

Ο Keith Richards αντίστοιχα δήλωσε: «Όταν ήμουν στην κλινική απεξάρτησης, η Annita γέννησε την κόρη μας, την Angela. Όταν πέρασα την κρίση, είχα μια κιθάρα μαζί μου και έγραψα το «Angie» μέσα σε ένα απόγευμα. Έλεγα «Angie, Angie». Δεν ήταν για κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Τότε δεν ήξερα καν ότι την Angela θα την ονομάζαμε Angela».

Του Πέτρου Αθανασίου