ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
|
29 Nov.

R.E.M. – Automatic for the People (25th Anniversary Reissue)!

Με αφορμή τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του όγδοου studio album των R.E.M., “Automatic for the People”, το αμερικανικό συγκρότημα κυκλοφόρησε μία νέα έκδοση αυτού, υπό τον τίτλο “Automatic for the People: 25th Anniversary Reissue”. Η επίσημη κυκλοφορία έγινε στις 10 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα κυκλοφόρησε η συλλεκτική αυτή έκδοση, μέσα στην οποία εμπεριέχονται τρία CDs, ένα blu-ray DVD κι ένα συλλεκτικό βιβλίο με φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύσεις και αναφορές του συγκροτήματος.

Η πρωτότυπη version του δίσκου, που περιλάμβανε δώδεκα συνολικά τραγούδια, σε μουσική και στίχους των Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills και Bill Berry είχε κυκλοφορήσει στις 5 Οκτωβρίου 1992, από την Warner Bros. Records. Ο δίσκος κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 18 εκατομμύρια αντίτυπα, κάτι το οποίο τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους του συγκροτήματος. Στιγμές της μεγάλης τους επιτυχίας σηματοδοτήθηκαν μέσω των singles “The Sidewinder Sleeps Tonite” και “Man On The Moon”, ενώ ο πηγαίος θυμός του “Ignoreland” οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα πίεσης και ζοφερής ομορφιάς. Η remastered εκδοχή του LP φέρνει όλες αυτές τις αναμνήσεις στην επιφάνεια, όπως επίσης και τα γνώριμα φωνητικά του Michael Stripe.

Η ύπαρξη αυτής της κυκλοφορίας με αφορμή τα 25 χρόνια ζωής του δίσκου είναι εδώ για να μας θυμίσει τους παλιούς, καλούς R.E.M. και όσες ιστορίες διηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Ο εν λόγω δίσκος οδηγεί στην μεγαλύτερη κατανόηση του δίσκου, καθώς μέσα από αυτόν ακούμε τόσο τις original versions, όσο και τις demo ή τις live, ενώ τα επίσημα video clips αυτών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δίσκου. Πολλά από τα demos συλλέχθηκαν στο τρίτο CD με κυρίαρχο τον ελαφρύ ήχο κρουστών, τον drummer Bill Berry να παίζει μπάσο και τον μπασίστα Mike Mills να παίζει το όργανο Hammond. Τα “Mike’s Pop Song” και “Arabic Feedback” βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά, χωρίς να αποτελούν την καλύτερη δουλειά τους.

Το μουσικό έμβλημα του δίσκου είναι ένα live των R.E.M. που πραγματοποίησαν το 1992 προς όφελος της Greenpeace. Για ένα συγκρότημα που ίσως να μην έχει έφεση σε τέτοιου είδους γεγονότα, το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον σταθερό και σίγουρο. Η διασκευή στο τραγούδι του Iggy Pop, “Funtime”, αλλά και στο “Love Is All Around” των The Troggs αφήνουν το μουσικό στίγμα των καλλιτεχνών επί σκηνής. Αναφερόμενοι στις συνεργασίες του συγκροτήματος με άλλους καλλιτέχνης, στο εν λόγω album μπορούμε να βρούμε και την μουσική τους σύμπραξη με την Natalie Merchant για το τραγούδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα, “Photograph”.

Το εξώφυλο του album:

Tracklist:

Disc 1 — Automatic for the People

1. “Drive”

2. “Try Not to Breathe”

3. “The Sidewinder Sleeps Tonite”

4. “Everybody Hurts”

5. “New Orleans Instrumental No. 1”

6. “Sweetness Follows”

7. “Monty Got A Raw Deal”

8. “Ignoreland”

9. “Star Me Kitten”

10. “Man on the Moon”

11. “Nightswimming”

12. “Find the River”

Disc 2 — Live At The 40 Watt Club

1. “Drive”

2. “Monty Got A Raw Deal”

3. “Everybody Hurts”

4. “Man On The Moon”

5. “Losing My Religion”

6. “Country Feedback”

7. “Begin The Begin”

8. “Fall On Me”

9. “Me In Honey”

10. “Finest Worksong”

11. “Love Is All Around”

12. “Funtime”

13. “Radio Free Europe”

Disc 3 — Automatic for the People Demos

1. “Drive (demo)

2. “Wake Her Up (demo)

3. “Mike’s Pop Song” (demo)

4. “C to D Slide 13” (demo)

5. “Cello Scud” (demo)

6. “10K Minimal” (demo)

7. “Peter’s New Song” (demo)

8. “Eastern 983111” (demo)

9. “Bill’s Acoustic” (demo)

10. “Arabic Feedback” (demo)

11. “Howler Monkey” (demo)

12. “Pakiderm” (demo)

13. “Afterthought” (demo)

14. “Bazouki Song” (demo)

15. “Photograph” (demo)

16. “Michael’s Organ” (demo)

17. “Pete’s Acoustic Idea” (demo)

18. “6-8 Passion & Voc” (demo)

19. “Hey Love [Mike voc]” (demo)

20. “Devil Rides Backwards” (demo)

Πηγή: www.soundarts.gr