ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
||
25 Dec.

Δύο χρόνια χωρίς τον George Michael…

Σαν σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων πέθανε ο κυπριακής καταγωγής τραγουδιστής, George Michael, σε ηλικία 53 ετών.

Ο George Michael είχε γεννηθεί ως Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου στο Βόρειο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν Ελληνο-Κύπριος εστιάτορας που μετακόμισε στο Λονδίνο και η μητέρα του Αγγλίδα χορεύτρια. Σε όλη την καριέρα του έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια άλμπουμ στις τέσσερις δεκαετίες της καριέρας του.

Οι Wham!

Οι πρώτες μουσικές επιτυχίες του ήταν με το μουσικό δίδυμο Wham! το οποίο δημιούργησε μαζί με τον Andrew Ridgeley το 1981. Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος “Fantastic” έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1983, όπως και ο επόμενος, “Make it Big” το 1984. Σε αυτό περιλαμβανόταν και το σόλο τραγούδι του George Michael “Careless Whisper”, το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες και θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα και αναγνωρίσιμα της μεγάλης καριέρας του. Επίσης, ήταν μέλος του συγκροτήματος BandAid το οποίο τραγούδησε το “Do They Know It’s Christmas?” το 1984 για τα παιδιά της Αφρικής.

Last Christmas

Το πασίγνωστο, και πλέον σημαδιακό τραγούδι των Wham! Last Christmas” κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 κι έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία αφού είναι must σε όλα τα χριστουγεννιάτικα playlists.

Οι στίχοι του μιλούν για έναν ανεκπλήρωτο, άτυχο έρωτα των προηγούμενων Χριστουγέννων και για την ελπίδα μιας νέας αγάπης τώρα που ξανάρχονται οι γιορτές.

Το “Last Christmas” κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου του 1984 ως B-SIDE του «Everything She Wants». Στην ουσία ήταν ένα double A-Side single και βγήκε μετά από τις πιέσεις της δισκογραφικής εταιρίας η οποία ήθελε να βγάλει ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην αγορά. Το “Last Christmas” είναι μέχρι σήμερα το πιο εμπορικό και πετυχημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών χωρίς να έχει καταφέρει να φτάσει τότε στο No.1 των βρετανικών charts και ο λόγος ήταν το “Do They know It’s Christmas” των Band Aid όπου συμμετείχε και ο George Michael. Έμεινε για πολλές εβδομάδες στο No.2 όμως από το 1984 μέχρι και σήμερα εξασφαλίζει την είσοδό του στα charts όλου του κόσμου την περίοδο των Χριστουγέννων.

To περιβόητο video-clip γυρίστηκε σε ενοικιαζόμενο σπίτι μέσα στα χιόνια στις Άλπεις της Ελβετίας με κόστος που ξεπέρασε τότε, τις 60.000 αγγλικές λίρες!

Η διάλυση των Wham!

Οι Wham! διαλύθηκαν το 1986 και από τότε ο George Michael ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο πρώτος σόλο δίσκος του, “Faith”, που κυκλοφόρησε το 1987, έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο George Michael έφτασε 7 φορές στην κορυφή των Βρετανικών Charts και 8 φορές στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ.

Βραβεία και διακρίσεις

Κατά τη διάρκεια της 35ετούς καριέρας του, κέρδισε πολυάριθμα μουσικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Brit, τεσσάρων MTV Video Music Awards, τριών American Music Awards και δύο βραβείων Grammy. Το 2004, η Ακαδημία Ραδιοφώνου ανακοίνωσε ότι ο George Michael ήταν ο καλλιτέχνης του οποίου τα έργα παίχθηκαν περισσότερο στο βρετανικό ραδιόφωνο την περίοδο 1984-2004. Κατά τα έτη 2006, 2007, 2008 ο George Michael πραγματοποίησε παγκόσμια περιοδεία με την ονομασία “25 Live tour”.

Στις 14 Μαρτίου 2014 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο “Symphonica”, το οποίο έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το τέλος

Στις 25 Δεκεμβρίου 2016, ανήμερα της γιορτής που τον σημάδεψε ως καλλιτέχνη όσο κανέναν άλλο, έμελλε να είναι και μοιραία, αφού τα Χριστούγεννα του 2016 ο δημοφιλής καλλιτέχνης, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του κοντά στο Reading. O George Michael υπέστη καρδιακή προσβολή και βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, σε γαλήνια στάση.