ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
09 Apr.

Eurovision: Η απόφαση της EBU για τα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού

Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν να διαγωνιστούν στη φετινή Eurovision δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη διοργάνωση.

Η αβεβαιότητα από την εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε στη ματαίωση του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαγόταν το Μάιο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Μάιο του 2021, όμως εκκρεμεί η διευθέτηση πολλών λεπτομερειών σε σχέση με τις ειδικές συνθήκες του επόμενου διαγωνισμού, δεδομένου ότι οι συμμετέχουσες χώρες είχαν ολοκληρώσει την επιλογή των εκπροσώπων τους και των τραγουδιών που θα ερμήνευαν.

Η Ομάδα Αναφοράς της Eurovision, η οποία εκπροσωπεί όλους τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, συμφώνησε ότι οι κανόνες του διαγωνισμού πρέπει να τηρηθούν το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν το επόμενο έτος δεν θα πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2020, γεγονός που αποκλείει τη συμμετοχή των τραγουδιών που επιλέχθηκαν για τη φετινή διοργάνωση.

Ωστόσο οι συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν την ευχέρεια να στείλουν το 2021 τον καλλιτέχνη που επέλεξαν για το φετινό διαγωνισμό αν το επιθυμούν ή να επιλέξουν ένα νέο εκπρόσωπο.

Θυμίζουμε ότι η ΕΡΤ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να διατηρήσει τη Stefania στο τιμόνι της ελληνικής συμμετοχής.

 

Κατά τη λήψη της απόφασης, η Ομάδα Αναφοράς έλαβε υπόψη ότι η EBU, οι 41 συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και η Universal Music θα παρουσιάσουν τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό τόσο μέσω ενός εναλλακτικού προγράμματος όσο και σε CD και σε όλα τα ψηφιακά κανάλια της Eurovision.

Επίσης θεωρήθηκε πως η συμμετοχή των ίδιων τραγουδιών στη Eurovision 2021 αντιβαίνει στο πνεύμα του διαγωνισμού και πως θα χαθεί ο ενθουσιασμός και η αλληλεπίδραση που δημιουργούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εθνικών τελικών.

Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η εγκατάλειψη του κανόνα της 1ης Σεπτεμβρίου, ακόμη και σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, θα οδηγούσε σε αθέμιτο ανταγωνισμό το 2021, όπου άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα υπέβαλαν το φετινό τραγούδι και άλλοι θα επέλεγαν ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι.